En dan is het ook nog de vierde themazondag in ons jaarthema ‘God in ons midden’ over bijbellezen. Deze keer staat de vraag centraal: hoe gaan we in de praktijk van ons leven met de Bijbel om? Kan zo’n oud boek nu nog betekenis voor ons hebben? De komst van Jezus is van het grootste belang voor ons bijbellezen. En dat past dus precies bij Advent, het feest van de verwachting van Jezus’ komst.
Duidelijk is dat de Bijbel geen ‘boek met regels is’ of een ‘naslagwerk’ waar alle thema’s overzichtelijk bij elkaar staan. De Bijbel is een bibliotheek van boeken en brieven waarin het verhaal van God met zijn volk beschreven wordt. In dat verhaal leren we God en zijn bedoelingen met ons door en door kennen. Alles in de Bijbel is voor ons van betekenis, maar niet allemaal op dezelfde manier. Er zijn verschillende perioden in het verhaal van God met ons mensen. De lijn van de geschiedenis loopt van de ene periode door in de anderen, maar niet alles blijft van hetzelfde belang.
Je zou de geschiedenis van God met ons mensen op deze wereld kunnen vergelijken met een toneelstuk in vijf bedrijven. Vier zijn er nu voorbij en wij zijn de acteurs in het vijfde bedrijf. Met alles wat wij van God weten moeten wij geleid door God Geest nu de bedoeling van God zichtbaar maken in het laatste bedrijf van deze wereld. Niet alles wat er in de voorgaande perioden is gebeurd kan zomaar mee naar de volgende. Sommige zaken hebben hun tijd gehad. Toch loopt de centrale lijn door.
Dat zie je al tijdens het leven van Jezus. Hij legt bepaalde wetten van Mozes opnieuw uit voor de volgende periode en zo wordt hun diepste betekenis nog helderder voor ons. Lees bijvoorbeeld Mat. 5-7 (De Bergrede) en Mat. 19 (over echtscheiding).
De preek is hier te beluisteren en hier te lezen. De presentatie ook ook nog weer te bekijken.
Vragen voor bespreking
- Zijn jullie bekend met de hele Bijbel of vooral met losse bijbelteksten?
- Kunnen jullie voorbeelden noemen van voorschriften die in eerdere perioden van belang waren, maar nu in de laatste periode niet meer van toepassing zijn?
- Vinden jullie dat we in onze diensten de Bijbel als geheel voldoende leren kennen?
- Wat doe jezelf aan het bevorderen van je Bijbelkennis, welke hulp zou je daarbij van onze gemeente wel willen hebben?
- Lees elkaar het evangelie van Marcus in één keer voor. Binnen twee uur lees je het evangelie met elkaar. Je kunt elkaar af en toe afwisselen bij het lezen. Of je gebruikt de ‘luisterbijbel’ op debijbel.nl. Hoe ervaar je het lezen van een heel evangelie?
- Wat zou je (ik hoor het graag!) willen opmerken of willen vragen over dit onderwerp?