Lok jongeren niet langer

Eerst dacht ik dat de kop van het artikel opzettelijk zo was geformuleerd om de aandacht te trekken. Dat gebeurt immers nog al eens in minder goede maar ook -zo blijkt- in betere kranten. Je nieuwsgierigheid trekt je het artikel binnen en dat blijkt dan over iets veel onschuldigers dan je eerste indruk te gaan. Maar dit bleek een citaat uit de toespraak van een dominee, volledig luidt het: ‘Kerken moeten stoppen met hun pogingen jongeren de kerk binnen te lokken.’
Even denk ik, is dit nu een zeer vrijzinnige dominee, die toch al niets meer in de kerk ziet en dan dus ook niet van mening is dat jongeren daar zouden moeten blijven? Maar niets is minder waar! Deze uitspraak werd gedaan op een congres van de Evangelische Alliantie op 16 april 2010 door ds. Harmen van Wijnen, predikant met een bijzondere opdracht binnen de PKN. Directeur van o.m. de HGJB (Hervormd Gereformeerde Jeugdbond). D.w.z. een man die heel graag wil dat jongeren een plek in de kerk vinden, maar er inmiddels niet meer in gelooft dat dit gaat lukken. Integendeel, hij is van overtuiging “dat het een mission impossible is jongeren en kerk iets voor elkaar te laten betekenen”. “Omdat de traditie (betekent letterlijk overdracht WD) van de kerk nauwelijks meer landt in het leven van jongeren in deze tijd en samenleving.” “Het is daarom beter te stoppen te proberen de verbinding tussen kerk en jongeren te blijven leggen…”

Je krijgt de indruk dat deze dominee in een flinke voorjaarsdepressie is terechtgekomen, veroorzaakt door de diep teleurstellende resultaten van zijn werk of zo. En sommigen zullen het gevoel houden dat dit een zeer sombere dominee is. In een radioprogramma n.a.v. van zijn toespraak reageerde iemand met een opmerking in deze sfeer: ‘ja maar er zijn nog zoveel jongeren in de kerk.”. Maar het is juist dat woordje ‘nog’ dat veelbetekenend is, zoals de presentator terecht opmerkte. Veel kerkelijke gemeenten, ook de orthodoxe, zijn al diep in de verdediging gedrongen en roepen elkaar met opeengeklemde kaken toe dat ‘we het niet op moeten geven’ omdat het ‘nog’ niet verloren is.

‘Lok jongeren niet langer de kerk binnen’, het  klinkt somber, maar ik slaag er ook niet helemaal in onder deze toonzetting uit te kruipen. Teveel van mijn vrienden van vroeger, inmiddels oudere jongeren, hebben de kerk verlaten en een heel aantal anderen zijn – sommigen al meerdere keren- van gemeente veranderd. Duidelijk op zoek. En in de daarop volgende generaties jongeren, is het al niet veel anders: velen zijn uit de kerk verdwenen. Even leek het erop dat jongeren met het initiatief van jongerenkerken als ‘Gods Fashion’ een nieuwe frisse start maakten. Maar dat vuur is inmiddels ook al weer uitgebrand en volgens mij niet omdat het in de thuiskerken van de jongeren nu zoveel warmer is geworden dat aparte jongerenkerken niet meer nodig zijn. Nog steeds verlaten veel te veel jongeren de kerk en verhuizen een heleboel anderen naar een andere gemeente op zoek naar… Ja naar wat eigenlijk?
Feit is dat zelfs enthousiaste jongeren het soms niet kunnen vinden in de kerk. Eéntje vertrouwde mij toe dat zij niet negatief wilde zijn, maar dat ze nog steeds op zoek is naar ‘een vorm om haar geloof in te beleven’. En daarmee bedoelde ze niet de muziekstijl of andere vormen in de dienst. Ik kreeg de indruk dat ze zoekt naar de relevantie van geloven en dat te weinig terugziet in de kerk. Dit ondanks bijv. een heel programma van jeugddiensten in haar gemeente. Daarmee bevestigt ze wat Van Wijnen stelde: de kerk zoals die nu is en de jongere generatie passen niet bij elkaar. Het is kennelijk zo dat wat we (als gemeenten) ook doen, het vaak niet genoeg te blijkt te zijn om helemaal tegemoet te komen aan dat waarnaar jongeren op zoek zijn.

En dit is een jongere die het min of meer onder woorden kan brengen, maar wat denken die jongeren die niet zo gemakkelijk woorden vinden om hun gevoelens uit te drukken? Ik zou dat best eens willen weten. Herkennen jullie je in deze toespraak of niet? Waarschijnlijk zullen veel jongeren dit niet lezen, zouden jullie die het wel lezen, hen eens willen vragen om te reageren op de enquête hier naast? En, …reageer dan zelf ook even. Bij voorbaat dank!Over Wieb Dijksterhuis

Predikant met Groningse wortels die sinds 2000 in het midden van land woont, samen met zijn vrouw. Hun vier kinderen wonen inmiddels tussen Ermelo en Hasselt (BE). Van 2006-2016 predikant in NGK de Ontmoeting (Voorthuizen-Barneveld). Vanaf 31 januari 2016 de voorganger van de NGK van Ermelo, een warme gemeente tussen de randmeren en de Veluwse bossen. Zijn roots blijven hoorbaar en merkbaar. Hij kan het niet helpen de wereld 'toch' vanuit een Gronings standpunt te blijven bezien.
Dit bericht is geplaatst in jongeren kerk Van Wijnen Evangelische Alliantie. Bookmark de permalink.

2 reacties op Lok jongeren niet langer

  1. Tomas schreef:

    Ik snap die man wel. Ikzelf ben 16 en ga bijna alleen maar om met mensen die niet naar de kerk gaan. Dit komt denk ik omdat de kerkgang niet echt past bij onze manier van leven. Nu is natuurlijk de vraag welke van de 2 moeten veranderen.. Of je probeert de jongeren te veranderen, wat denk ik haast onmogelijk is. Of iets aan de manier van kerken te doen, wat ook lastig is aangezien een groot deel gewoon 25+ is en het daar misschien niet mee eens zou zijn.

  2. Anonymous schreef:

    "omdat de kerkgang niet echt past bij onze manier van leven".Tomas, mag ik (Wouter) reageren op jou reactie? Boven staat een citaat hieruit. Zelf denk ik, dat veel mensen het beeld van God spiegelen aan het beeld wat ze hebben van de kerk. Nu heeft de kerk daar zeker in de geschiedenis, en soms nog steeds, niet positief aan bijgedragen. Nu, de opdracht van God voor de kerk is (Epheziërs 3):10 "Zo zal nu door de kerk de wijsheid van God in al haar schakeringen bekend worden". God is een levende God, die een relatie wil hebben met mensen. Met jou ook en met mij. De kerk zal een levende gemeenschap moeten zijn/worden om een relatie met God te kunnen hebben. Veranderen? Ja! Gods Geest wil ons daarbij helpen.

Geef een reactie