Een wereld te winnen!


‘Er is een wereld te winnen’. Dat werd duidelijk uit het onderzoek van Tom van den Belt en Joop Moret, waarop ze 14 januari jl. promoveerden aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
We leren in de Bijbel de nieuwe werkelijkheid van het Koninkrijk van God kennen. Dat is geen ‘zondagse werkelijkheid’ die bij de deuren van de kerk stopt, maar één die het hele leven van de gelovigen zou moeten doortrekken. Nu staan we als gelovigen nog aan het begin van een nieuw leven, dus mag je verwachten dat we daarin nog kunnen groeien. Maar toch zou je er al een begin van moeten kunnen zien.

In dit licht waren de resultaten van dit onderzoek onthutsend: “Protestantse leidinggevenden zijn minder mensgericht en houden minder rekening met hun personeel dan niet-christenen en rooms-katholieken.” Dat zou je toch niet verwacht hebben van die bijbelvaste gereformeerden die we zijn. Volgens Tom hebben protestanten te weinig geleerd hun geloof in het gewone leven tot uitdrukking te brengen. “Protestanten hebben de neiging te evangeliseren, maar christen ben je ook in het verkeer en in de supermarkt” Hij heeft wel hoop, volgens hem verandert het nu. Hij denkt dat modern-protestantse leidinggevenden over twee generaties meer naar hun personeel kijken. Hoewel we met hem schrikken van de resultaten van het onderzoek, feliciteren we Tom en zijn collega met hun promotie. De winst is dat het ons duidelijk maakt dat er nog veel te doen is. Gelukkig kan hij daar zelf ook aan meewerken: vanaf mei geeft hij een cursus christelijk leiderschap aan de CHE in Ede.

Zie voor meer: Tom van den Belt en Joop Moret, Management en levensbeschouwing in Nederland. (te bestellen via http://www.beltomadvies.nl/ )

Over Wieb Dijksterhuis

Predikant met Groningse wortels die sinds 2000 in het midden van land woont, samen met zijn vrouw. Hun vier kinderen wonen inmiddels tussen Ermelo en Hasselt (BE). Van 2006-2016 predikant in NGK de Ontmoeting (Voorthuizen-Barneveld). Vanaf 31 januari 2016 de voorganger van de NGK van Ermelo, een warme gemeente tussen de randmeren en de Veluwse bossen. Zijn roots blijven hoorbaar en merkbaar. Hij kan het niet helpen de wereld 'toch' vanuit een Gronings standpunt te blijven bezien.
Dit bericht is geplaatst in Christelijk leiderschap. Bookmark de permalink.

Geef een reactie