Teveel aantrekkingskracht!

Zoals jullie waarschijnlijk wel weten wordt er deze maand in Voorthuizen een actie gevoerd tegen teveel, te vaak en te jong alcoholgebruik. Een actie die uitgaat gaat van de gemeente Barneveld en die ondersteund wordt vanuit de Voorthuizense samenleving.
De aanleiding voor deze actie is dat er tegenwoordig veel gedronken wordt op steeds jongere leeftijd. De gevolgen daarvan zijn enorm: voor de drinkers zelf, maar ook voor hun (woon)omgeving. Helaas moeten we constateren dat er de laatste jaren in onze regio meerdere doden in het verkeer gevallen zijn bij ongelukken waarbij alcohol een rol speelde.
Ook is het een feit dat jongeren steeds jonger met drank in aanraking komen. Er wordt tegenwoordig veel gedronken op soms heel jonge leeftijd. Van alle jongeren tussen de 12 en 16 jaar heeft 70% wel eens gedronken. Hier gaat het niet om een onschuldig slokje bier van papa bij een familie-etentje of eens een glas op een familiefeest maar om 48% van deze leeftijdsgroep die 3 tot 10 keer alcohol per maand drinken. Jongeren drinken ook buiten de weekenden! En dat in behoorlijke hoeveelheden: 56% (meer dan de helft!) van de jongens van 15 jaar oud drinkt in een weekend tenminste vijf glazen per keer. En er zijn gevallen van jonge jongeren bekend die met spoed in een ziekenhuis opgenomen moesten worden omdat ze zich bewusteloos gedronken hadden (het zogenaamde ‘comazuipen’).

Nu zou de indruk kunnen ontstaan dat alcoholmisbruik een typisch jongerenprobleem is. Dat is niet waar. Alcohol is in onze samenleving als geheel zeer aanvaard. Er wordt bij gelegenheid stevig gedronken, met alle gevolgen van dien. Alsof het geen kwaad kan! En dat is het nu net. Het kan veel kwaad, Nederland kent 1,2 miljoen probleemdrinkers waarvan 400.000 verslaafden. Daar weten wij in onze gemeente ook alles van. De afgelopen twee jaar hebben we ook twee keer bij het graf gestaan van een broeder die het slachtoffer werd van zijn alcoholverslaving. Eenmaal verslaafd lijkt het haast onmogelijk om weer uit de macht van de drank te ontsnappen.

Hulpverleners noemen alcohol net zo verslavend als harddrugs. Ik hoorde een voorlichter zeggen dat als alcohol in onze tijd als genotsmiddel zou zijn ontdekt, dat hij het dan direct bovenaan op de lijst van harddrugs zou zetten. Zo groot is het verslavend effect van alcohol.
Als je dan bedenkt dat veel jongeren er tegenwoordig al zo jong aan beginnen, slaat de angst je om het hart. Helemaal als je beseft dat het hen op hun leeftijd ook nog eens veel meer schade doet.
Misschien leven we nog in de prettige verdoving van de idee dat alcohol vooral gezellig is. De gevaren ervan zien we niet zo en alcoholmisbruik lijkt ons een uitzondering.

Daarom willen we als kerk graag meewerken aan deze actie. Niet om Voorthuizen droog te leggen, maar wel om goed te beseffen dat alcohol een monster kan worden als je er niet goed mee omgaat.
De stichting Iriszorg is één van de instanties die actief is in de verslavingszorg. Zij hebben veel ervaring met- en kennis van- alcoholproblematiek en kunnen daar een boeiend verhaal over vertellen. Zelfs als je denkt alles van alcohol te weten krijg je nog heel wat nieuws te horen. Een voorlichter van Iriszorg zal op maandag 8 en dinsdag 9 februari onze catechisanten komen voorlichten. De lessen zullen daardoor iets langer duren van 19.00 – 20.30 uur. Jullie als ouders worden van harte uitgenodigd om daar ook bij aanwezig te zijn, want uit alle voorlichting blijkt dat ouders een cruciale rol spelen in de manier waarop hun kinderen met drank leren omgaan. We hopen velen van jullie te ontmoeten.

Over Wieb Dijksterhuis

Predikant met Groningse wortels die sinds 2000 in het midden van land woont, samen met zijn vrouw. Hun vier kinderen wonen inmiddels tussen Ermelo en Hasselt (BE). Van 2006-2016 predikant in NGK de Ontmoeting (Voorthuizen-Barneveld). Vanaf 31 januari 2016 de voorganger van de NGK van Ermelo, een warme gemeente tussen de randmeren en de Veluwse bossen. Zijn roots blijven hoorbaar en merkbaar. Hij kan het niet helpen de wereld 'toch' vanuit een Gronings standpunt te blijven bezien.
Dit bericht is geplaatst in Levensstijl. Bookmark de permalink.

Geef een reactie